De Pruimkamer de Ondernemershoeve Opheusden

Teambuilding in jouw organisatie: waarom is dit interessant en waardevol?  

Ieder bedrijf werkt met mensen samen. We zijn een verzameling van individuen die vaak onbewust bij elkaar zijn gezet. Hierin creëren we patronen richting elkaar en de omgeving. Maar wat kenmerkt onze patronen nu en is dit gewenst? Hoe kun je daar nu concreet aan werken. In deze blog leggen we uit hoe we patronen bloot kunnen leggen in onze teambuildingssessies en waarom dit voor jou als organisatie of ondernemer interessant is.

Onbewuste communicatie

In alle teams zijn er interacties tussen individuen. Je ziet dat er natuurlijke kartrekkers zijn of mensen die weinig zeggen bij een vergadering. Al deze mensen stemmen hun gedrag (onbewust) met elkaar af. In gedachten zitten mensen aan tafel met een stem in hun hoofd: “Ik zeg maar niks want diegene weet het toch altijd beter.” Of “Ik doe het zelf wel want diegene moet toch eerst nadenken voordat er een antwoord komt”. Deze onbewuste interacties zorgen ervoor dat er al patronen bestaan hoe mensen onderling communiceren.

Waarom een teambuildingssessie?  

Je wilt een sterker team vormen wat goed is afgestemd op elkaar. Wat is daarvoor nodig? Tijdens onze sessies met teams gaan we opzoek naar onbewuste interacties. Door intensief met elkaar samen te werken in diverse opdrachten gaan we kijken welke onbewuste interacties en patronen er bestaan. Door dit met elkaar de analyseren en onszelf daar bewust van te maken kunnen we daarna kijken wat gewenst en ongewenste communicatie is. En vooral belangrijk: welke communicatie past bij jullie organisatie? Hoe willen jullie met elkaar omgaan en samenwerken? Dit samen maakt dat we op individueel- en groepsniveau bespreken waar aan gewerkt kan worden.

Werken met: ik, wij en de omgeving

Alles start met jezelf, de IK. Alle individuen in een team brengen hun unieke input en persoonlijkheid mee. Deze input wil je tastbaar maken, zodat een ander ook beter weet wat die aan jou heeft. We gaan aan de slag met vragen als:

  • Aan welke missie werk ik binnen mijn job?
  • Welke verhalen vertel ik op een verjaardag over mijn werk en wat ik doe?
  • Waardoor en waarom kun je mij echt kwaad of onzeker maken? / Welke situaties raken mij in negatieve zin?

Daarna gaan we verder met de WIJ. Een team is niets meer of minder dan een verzameling van individuen. We gaan opzoek naar de kenmerken van de groep. Welke gezamenlijke normen en waarden hebben jullie en waar willen jullie elkaar op spiegelen? We stellen vragen aan de groep om opheldering te krijgen hierover:

  • Wat is onze gemene deler?
  • Hoe zouden collega’s of concullega’s ons omschrijven?
  • Welke kernwaarden zijn voor ons belangrijk en waar willen we elkaar op aanspreken/spiegelen?

En als laatste, hoe acteren we als groep richting onze omgeving. Voor onszelf en voor buitenstaanders moet het helder zijn wie we zijn en wat we doen. Hierdoor weet men wat ze aan ons hebben en waar ze aan toe zijn, dit creëert vertrouwen. We stellen vragen als:

  • Wat is de kern van ons als groep richting onze klanten en leveranciers?
  • Wat doen we zeker wel en wat doen we niet? Hoe vertaalt zich dit in gedrag?
  • Wat willen we veranderen om dichterbij onze kern te komen?

Aan het einde van de sessie zijn jullie op individueel niveau en op groepsniveau met elkaar de diepte in gegaan. Jullie gaan naar huis met waardevolle inzichten én handvatten waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Teambuilding en plezier

Even los van alle inhoudelijke onderwerpen, moet een teambuildingssessie ook veel plezier geven! Je bent even weg van kantoor en gaat elkaar op een andere manier leren kennen. Dat kan alleen binnen een fijne setting waar je je prettig voelt. Wil je dit zelf een keer ervaren? Kijk dan eens naar de teambuildingssessies bij ons op locatie. De sessies worden begeleid door BASE Lifestyle.

crossmenuarrow-up