De Pruimkamer de Ondernemershoeve Opheusden

Een masterclass organiseren: wat is belangrijk?

Ben jij een coach, trainer of een specialist in je eigen vak, en denk je er weleens aan om een masterclass te organiseren voor geïnteresseerden? Wat gaaf! Je bent ambitieus en wilt je ervaring en kennis dus graag met anderen delen. Bij de Ondernemershoeve worden geregeld masterclasses en trainingen georganiseerd, in allerlei soorten en maten. Waar begin je met het organiseren van een masterclass? Wat moet je allemaal regelen? Wij zetten een aantal stappen voor je op een rij.

Wat is een masterclass eigenlijk?

De definitie van een masterclass is 'een les of cursus die door een professional wordt gegeven aan een groep mensen'. Wil je zelf een masterclass geven of organiseren dan ben je tijdens de masterclass dus specialist op het gebied van je onderwerp. Men kan je zien als docent of expert, dat is dus een belangrijke rol! Men komt naar een masterclass om iets te leren of zich in een onderwerp te verdiepen. Houd hier dus rekening mee tijdens het samenstellen van je masterclass.

Stap 1: Bepaal je onderwerp en thema

Als je wilt dat mensen zich in grote aantallen aanmelden voor je masterclass, is het belangrijk dat deze een duidelijk onderwerp heeft. Welke kennis wil je delen? Waar ben jij expert in? Wat is daar het hoofdonderwerp van en kun je dit ook opdelen in kleinere onderwerpen? Pluis eerst je thema uit en kies dan waar je het specifiek over gaat hebben in je masterclass. Een grote valkuil is dat je teveel informatie in de masterclass wilt proppen, waardoor het verhaal warrig en onduidelijk kan worden voor de deelnemers van de masterclass.

Stap 2: Is het eenmalig of onderdeel van een reeks?

Wil je eenmalig een masterclass houden over een onderwerp of kom je er bij stap 1 achter dat je nog veel meer kennis te delen hebt? Aan de hand van stap 1 kun je al snel inschatten of je eenmalig een masterclass gaat geven of misschien wel een reeks wilt maken. Dit is belangrijk om al vroeg in je proces te herkennen, omdat dit deel uit maakt van de prijs voor deelnemers, de locatie, de data en de voorbereidingstijd.

Is het de eerste keer dat je een masterclass gaat organiseren, dan adviseren we je om eerst een eenmalige masterclass vorm te geven. Is het een succes? Dan deel je meer van je kennis.

Stap 3: Wanneer gaat de masterclass plaatsvinden?

Al snel bepaal je wanneer je de masterclass wilt gaan geven. Is dit voor een speciale gelegenheid, zit er dus een datum aan vast? Is het onderdeel van een persoonlijk doel wat je voor een bepaalde datum bereikt wilt hebben? Of zit jouw doelgroep in een bepaald seizoen juist te wachten op jouw kennis? Bij het vaststellen van het moment van jouw eerste masterclass zijn veel factoren van belang. Zodra jij een maand en daarna een datum hebt geprikt, zul je zien dat je voorbereiding steeds meer vorm krijgt.

Stap 4: Schrijf een tijdlijn uit met alle concrete stappen

Zodra jij hebt bepaald wanneer je masterclass gaat plaatsvinden, kun je een planning gaan maken. Tel hem terug vanaf het moment dat je masterclass gaat plaatsvinden en bepaal zo hoeveel voorbereidingstijd je wanneer gaat pakken. Doe onderzoek, lees je verder in, bevraag potentiële deelnemers wat zij interessant vinden. Naast het aan de slag gaan met je inhoudelijke masterclass, is het ook belangrijk om stappen op te nemen zoals: potentiële deelnemers benaderen, een uitnodiging maken, de masterclass delen op social media en/of op je website én natuurlijk één van de belangrijkste dingen: zoeken naar een passende locatie.

Stap 5: Ga op zoek naar een passende locatie

Naast de inhoud van jouw masterclass wil je natuurlijk ook de deelnemers goed verzorgen. Verse koffie, water/bruiswater en een goede lunch zijn daarin van belang. Ga op tijd op zoek naar een passende locatie om je masterclass te organiseren. Wat past bij je doelgroep? Zoek naar een locatie die jouw masterclass naar een nog hoger niveau tilt. Houd daarnaast ook rekening met de juiste faciliteiten op de locatie. Heb je een scherm nodig en ruimte om aan de slag te gaan met elkaar? Zoek dan naar een locatie waar flink wat vierkante meters aanwezig zijn in de ruimte. Wil je ook naar buiten kunnen tijdens een onderdeel? Zoek dan naar een locatie in het groen. Genoeg keuzes te maken dus, maar er is voor ieder wat wils!

Organiseer je masterclass bij de Ondernemershoeve

Wist je dat er op onze locatie veel trainingen, opleidingsdagen en masterclasses georganiseerd worden? Onze ruimtes zijn zeer geschikt om een volle dag in te vertoeven. Daarnaast denken we op maat mee met het verzorgen van jouw dag. De koffie is altijd goed en de lunch ontzettend lekker en verzorgd door onze vaste cateraar. Kun jij je mooi focussen op die interessante masterclass! Wij doen de rest. Ben je geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact op.

crossmenuarrow-up